Реформа системи продовольчого забезпечення та харчування ЗСУ

  • Проблема

    Якість харчування у більшості військових частин - предмет постійних скарг та нарікань. Її регулює застаріла Постанова КМУ №426: саме там міститься перелік продуктів та їхній грамаж для військовослужбовців.

    Крім того, ні для кого не секрет незадовільна якість послуг аутсорсерів (цивільних компаній), які поставляють продукти, готують їжу та видають її військовим.

    Обладнання - застаріле, процедура укладання контрактів із підрядниками - непрозора.

  • Рішення

    Реформувати процес харчування в ЗС України означало змінити формат роботи з постачальниками та процес приготування їжі.

    Восени 2015 року на нове харчування перевели дві пілотні військові частини - Західну військово-морську базу (м. Одеса, в\ч 2238) та Національну академію сухопутних військ ім. П. Сагайдачного (м. Львів).

    Частини з новим харчуванням відмовились від послуг компаній-аутсорсерів, які до цього доставляли продукти та готували з них страви.

    Крім того, скасовані норми споживання (грами) продуктів харчування. Єдине обмеження - це калорійність, вартість та наявність обов'язкових страв у меню.

    Натепер у тих військових частинах, які перейшли на нове харчування, страви готують саме військові кухарі, які у разі необхідності передислокування підрозділу пересуваються разом із ними.

    До реформи, відповідно до Постанови КМУ №426, військовослужбовці мали доступ до де-факто 40-45 продуктів харчування. У реформованих військових частинах натомість діє Каталог з 396 позицій продуктів, зокрема, м’ясо, риба, овочі, фрукти та кисломолочні продукти. Начальник продовольчої служби може замовляти будь-які позиції з цього Каталогу на визначену суму.

    Добова вартість харчування за новою системою - від 69 до 78 грн (без урахування зарплат кухарів та комунальних послуг). Вартість старого - понад 80 грн.

    Бюджет МО України на харчування у 2018 році - 3,5 млрд грн. З них: ремонт їдалень - 325 млн грн, нове обладнання - 41 млн грн.

    Керівник реформи від Проектного офісу реформ МО України - Діана Петреня

  • Що вже зроблено

  • Розроблено план-графік проекту
  • Проведено фінансово-економічні розрахунки
  • Сформовано робочу групу в рамках логістичного підкомітету Комітету Реформ МОУ
  • Узгоджено електронний каталог рекомендованих продуктів
  • Проект експериментального харчування військових впроваджено в 2 військових частинах
  • Розроблено концепцію системної реформи харчування
  • Представлено концепцію Міністру оборони та погоджено її з профільним підрозділами, насамперед із Тилом ЗСУ
  • Концепцію затверджено Міністром оборони на Колегії МОУ в жовтні 2016 року
  • В березні 2017 року Міністром оборони підписано наказ про початок впровадження нової системи харчування відповідно до Концепції
  • У 2017-му році на нове харчування перевели 23 в\ч - як тилові (шпиталі, навчальні установи, підрозділи ССО), так і “бойові” (79-та окрема десантно-штурмова бригада). Реформа охопила близько 17 000 з тих військових, хто у ЗСУ має право на харчування
  • Наступні кроки

  • Оновлення нормативної бази та внутрішніх нормативних актів
  • Поступовий перехід на нову систему харчування протягом до 2020 року
  • Плани на 2018-й рік: на нове харчування мають перейти 50 військових частин. Відповідно, реформа покриє майже половину тих військовослужбовців, які мають право на харчування у ЗС України
11.12.2018
"Тепер можна повертати погані продукти". Інтерв'ю Діани Петрені "Газеті по-українськи"
докладніше
Керівник харчової реформи у ЗСУ Діана Петреня очолила Проектний офіс реформ МОУ
25.06.2018
Керівник харчової реформи у ЗСУ Діана Петреня очолила Проектний офіс реформ МОУ
докладніше
23.03.2018
"Старі норми передбачали 40 продуктів у раціоні солдата, у новому каталозі їх 400", - Діана ...
докладніше